Przekąski

Ciepłe, chrupiące przekąski Nie każdy lubi czosnek, ale grzanki ciepłe i chrupiące chyba każdy jest w stanie zjeść ze smakiem. Na imprezę najlepsze są grzanki czosnkowe, cebulowe, paprykowe, chrzanowe. Wybierz co ci najbardziej pasuje. Mogą być dodatkiem do potrawy, albo jedynie przekąską. Chleb tostowy pokrój na kawałki, wąskie paski, ale nie za cienkie. Następnie na rozgrzanej patelni smaż je z każdej strony, nie za długo, by ich nie spalić. Po usmażeniu trzyj grzanki czosnkiem, pocieraj aż nabiorą smaku czosnku. Gdy ostygną są pyszną, czosnkową przystawką, oczywiście dla tych, co lubią czosnkowe przekąski i przystawki. Można je jeść z sałatkami lub jako chrupki. Kształt grzanek nie musi być taki jak w przepisie, możesz smażyć całe lub pokrojone zamiast w paski , pokrój na małe kwadraty. Czosnek zawsze jest dobrą przyprawą na przekąskę, a grzanki smacznym chrupiącym przysmakiem, idealnym na imprezę. Pamiętaj , że tylko świeży czosnek w ząbku da taki smak, nie posypuj czosnkiem z torebki, efekt będzie inny. Przyjaciele:

Napoje i mleko na śniadanie

Kategoria:Mleczne, Śniadanie. Tagi: , , , , , , ,

22Coś ciepłego. Wszyscy rodzice swego czasu dowiadywali się że bardzo ważnym jest dla prawidłowego funkcjonowania żołądka przyjmowanie ciepłych płynów i dań. A więc szczególnie zimą wszyscy powinni wypić coś ciepłego rano, a by odrobinę się rozgrzać dzięki temu i bardziej powili tracić ciepło na dworze. Jeśli chodzi o propozycje na ciepły napój na śniadanie to jest och sporo. Może zacznijmy od tych najbardziej popularnych czyli od herbaty. Najczęściej na śniadanie piej się herbatę. Jeśli chodzi o herbaty to wyboru nie brakuje. Jest czarna, biała, zielona, owocowa. Ale bardzo polecana jest herbata z cytryną, daje choć trochę witamin od rana. Kolejnym bardzo popularnym napojem jest kawa, jednak ona wypłukuje magnez z organizmu więc nie jest najlepszym rozwiązaniem od rana. Wiele jednak osób lubi kakao, za to kakao jest o tyle dobre, że jest smaczne i nie wypłukuje magnezu a go dostarcza, tyle że kakao zapycha żołądek. Jeśli żadna tych opcji nas nie zadowala możemy również wypić cappuccino lub czekoladą na gorąco. Zdrowe czy nie? Jeśli chodzi o opinie naukowców co do mleka, to jest ona bardzo podzielona. Jedni uważają, że człowiek powinien pić mleko, inni zaś że nie może gdyż jest szkodliwe. Człowiek nie trawi mleka i nie jest to rzecz mu potrzebna. Z drugiej jednak strony dostarcza niezbędnego dla dzieci w okresie rozwoju wapnia, więc przymusza się dzieci od jego picia by zapewnić prawidłowy rozwój. Ale skoro powstają wielkie akcje telewizyjne i programy w szkołach dotyczące picia mleka czyli jednak mleko jest nam potrzebne. Poza tym tyle produktów jest na bazie mleka, że człowiek nie mogący go pić, wiele musi sobie odmówić. A więc możemy zacząć dzień od mleka, jak już wcześniej pisaliśmy od kakao. Ale oprócz tego polecane są wszelkiego rodzaju zupy mleczne, czyli kasza manna, mleko z makaronem, mleko z ryżem z płatkami. Każdy może zjeść to mleko z czy tylko chce, czy z cukrem czy bez cukru. A jeśli chodzi o płatki śniadaniowe to są one dobrym sposobem na zmuszenie dziecka do wypicia mleka, gdyż są one bardzo smaczne.


Ser, masło i margaryna

Kategoria:Mleczne. Tagi: , , , , , , ,

4Z pleśnią czy z dziurami? Jak świat długi i szeroki, tyle jest rodzajów sera. W każdym kraju, który ma choć jedną krowę lub kozę, możemy znaleźć inny rodzaj lub inną metodę produkcji sera. Dotyczy to oczywiście domowych sposobów.Pierwsze wzmianki o serze pojawiły się w Iraku około 7 tysięcy lat przed Chrystusem. Legenda mówi, że ser został odkryty przypadkiem przez Arabów, którzy transportowali mleko w żołądkach przeżuwaczy. Później wiedza o wyrobie sera przechwycona została przez starożytnych Egipcjan, skąd w okresie Cesarstwa Rzymskiego został rozpowszechniony w całej Europie. Bardzo popularny ser był w czasie Średniowiecza, by w czasach Renesansu zostać zapomniany. Masowa produkcja rozpoczęła się w wieku XIX. Obecnie za mistrzów serowych uważa się Holendrów. Produkcja sera opiera się na procesie enzymatycznym, podobnym do procesu zachodzącego w żołądku podczas trawienia mleka, lub mikrobiologicznym. Sery niedojrzewające muszą być produkowane z mleka pasteryzowanego, natomiast do produkcji serów dojrzewających pasteryzacja nie jest wymagana. Odwieczny problem konsumentów i dietetyków Od lat toczy się odwieczna wojna między zwolennikami i przeciwnikami zarówno jednego, jak i drugiego produktu. Są zlecane różne badania mające na celu rozstrzygnięcie sporu, jednak względy ekonomiczne skutecznie uniemożliwiają osiągnięcie konsensusu. Masło jest produktem bezpośrednim osiąganym z mleka poprzez intensywne mieszanie śmietany. Oficjalna definicja masła zobowiązuje producenta do utrzymywania zawartości tłuszczu na poziomie minimum 80%. Jednak wiele firm omija ten zakaz dodając wody. Dodatkowo fabryki, w celu poprawy kolorytu, dodają barwników (głównie karotenoidów). Margaryna jest produktem chemicznym. Jest to mieszanina kwasów tłuszczowych roślinnych, które w naturalnej formie występują w stanie płynnym. Dlatego stosuje się proces utwardzania tłuszczy zwany uwodornieniem. Sztucznie wprowadza się wodór w miejsca wiązań podwójnych, przez co uzyskuje się konsystencję stałą. I tutaj doszliśmy do decydującej różnicy – masło jest produkowane z tłuszczów zwierzęcych, a margaryna – z tłuszczów roślinnych.


Lody i desery mleczne

Kategoria:Mleczne. Tagi: , , , , , , , ,

31Słodycz prosto z zamrażalnika Jest to produkt mrożony. Są dwa rodzaje lodów: pierwsza grupa to lody tworzone z mleka bez lub z dodatkami takimi jak czekolada czy orzechy. Drugą grupę stanowią produkty tworzone z wody zawierające sok owocowy i barwniki. Historia tego smakołyku sięga starożytnych Chin, gdzie cesarze zachwycali się mieszaniną lodu z gór pomieszaną z owocami i miodem. W starożytnej Grecji i Rzymie stworzono coś podobnego i było to bardzo popularne podczas spotkań towarzyskich. Później zapomniano o tym przysmaku aż do czasu, kiedy Marco Polo powrócił Jedwabnym Szlakiem z Chin. Recepturę przejęli Włosi i trzymali monopol na produkcję aż do wieku XVII. Nie zmieniło to pozycji luksusu, jaką cieszyły się lody. Dopiero w XVIII wieku Stany Zjednoczone wprowadziły do publicznej sprzedaży tego typu produkty, a w XIX wieku powstała pierwsza fabryka produkująca lody na szeroka skalę, właśnie w USA. Podstawą produkcji lodów jest woda, mleko lub pochodne mleka (np. śmietana), tłuszcz roślinny i cukry. Mamy do wyboru także wiele dodatków jak polewy czekoladowe czy owocowe, owoce małe i większe pokrojone na kawałki, jak i wafelki i inne słodkie przyjemności. Kilka słów o deserach mlecznych Obecnie na rynku jest bardzo szeroki wyrób produktów, w których mleko, w połączeniu z różnymi dodatkami, tworzy określone kompozycje smakowe. Obecnymi czasy bardzo popularne są desery na bazie mleka lub śmietanki wymieszane z czekoladą. Są one smaczne i niebezpieczne. Zawierają bowiem bardzo dużo konserwantów i barwników. Często producenci, chcąc zaoszczędzić, używają wielu substancji imitujących kolor czy zapach np. karmel. Poza tym, w celu poprawy konsystencji, używana jest cała gamy zagęstników na bazie soi lub skrobi. Osoby z problemami gastrycznymi powinny unikać deserów z pianką. Jest ona wręcz naszpikowana stabilizatorami, które nie każdy organizm toleruje. Bardzo popularne są również produkty zwane serkami homogenizowanymi. Są to artykuły podobnie produkowane jak jogurty, ale dodatkowo zagęszczane i stabilizowane. Zawierają stosunkowo dużo węglowodanów, przez co doskonale nadają się na śniadanie i pokonanie głodu. Aktualnie są dostępne różne warianty serków, zarówno wersje owocowe, czekoladowe lub nawet ostatnio pojawiła się nowość jednej z firm – serek homogenizowany z warzywami. Wielu uważa to za zdradę idei serka homogenizowanego.


Jogurt i kefir

Kategoria:Mleczne. Tagi: , , , , , , ,

23Obecnie na rynku jest mnóstwo firm, które specjalizują się w produkcji jogurtów. Jest to jeden z najprostszych pochodnych mleka i stosunkowo tani w produkcji. Pierwsze wzmianki o jogurtach pojawiły się na terenach dzisiejszego Kaukazu. Stamtąd rozprzestrzenił się na kraje europejskie i Bliski Wschód. Są różne typy jogurtów. Najważniejsze z nich to: jogurt naturalny, jogurt słodzony i jogurt owocowy. Podstawowa definicja tego produktu opiera się na założeniu, iż jest to mleko uprzednio pasteryzowane, które po dodaniu kultur startowych (bakterie, które prowadzą proces fermentacji) uzyskuje charakterystyczną konsystencję, smak, zapach i pH, które maksymalnie może osiągnąć 4,6. Są różne rodzaje jogurtów naturalnych wyprodukowanych, opierając w mniejszym lub większym stopniu, na recepturach poszczególnych krajów. Ich najważniejszą różnicą jest wykorzystanie różnych kultur bakterii. I tak: jogurt bułgarski oraz grecki posiada specyficzny aromat, który zawdzięcza bakteriom z grupy L. Bulgaricus. Nie wszystko, co jest zdrowe, musi być smaczne Jest specyficznym produktem, spotykanym tylko na wschodzie Europy. W Hiszpanii czy Francji z reguły się nie spotyka typowego kefiru. Często za to można kupić produkty „kefiropodobne”, które z właściwym artykułem niewiele mają wspólnego. Początki kefiru mają miejsce na Kaukazie. Obecnie największym producentem i konsumentem kefiru jest Rosja. Ten produkt to nic innego jak przefermentowane mleko uprzednio spasteryzowane i zaszczepione odpowiednimi kulturami bakterii. Występują znaczące różnice pomiędzy kefirem, a jogurtem. Najważniejsza jest w ilości szczepów bakteryjnych. W jogurcie stosuje się w zasadzie tylko cztery najważniejsze szczepy, natomiast w kefirze mamy do czynienia z siedmioma grupami. W związku z tym pojawiają się różnice w walorach organoleptycznych. Kefir jest bardziej kwaśny i ma ostrzejszy aromat. Zawiera stosunkowo dużo dwutlenku węgla. Jest to związane z typem fermentacji – bakterie użyte do wyrobu tego produktu prowadzą fermentacje alkoholową, produkując duże ilości dwutlenku węgla.


Mleko

Kategoria:Mleczne. Tagi: , , , , , ,

13Najważniejszy i najbardziej znany ze wszystkich produktów mlecznych. Pierwsza pochodna mleka zebranego od krowy. Celowo jest napisane „pochodna” , ponieważ są znaczące różnice między tymi dwoma rodzajami produktu. Mleko jest niezbędne dla naszych organizmów. Jego spożycie powinno być największe w okresie dorastania i dojrzewania. Następnie dietetycy sugerują obniżenie spożycia mleka w wieku dorosłych, by ponownie zwiększyć udział produktów mlecznych po 45 roku życia. Jest to związane z rozwojem organizmów i dostarczaniem niezbędnych substancji potrzebnych do budowy nowych tkanek w pierwszym przypadku. W wieku starszym mleko umożliwia zapobieganie osteoporozie. Ten zdrowotny efekt zawdzięczały wapniu, które występuje w łatwo przyswajalnej formie. Pozostałe związki to białko, a zwłaszcza kazeina. Łatwo ulega rozkładowi do aminokwasów w żołądku, które są wykorzystywane później do budowy organizmu. Jest tez istotne, że w tym napoju występują aminokwasy egzogenne, wszystkie osiem. Dlatego mleko jest nazywane produktem pełnowartościowym.