Przekąski

Ciepłe, chrupiące przekąski Nie każdy lubi czosnek, ale grzanki ciepłe i chrupiące chyba każdy jest w stanie zjeść ze smakiem. Na imprezę najlepsze są grzanki czosnkowe, cebulowe, paprykowe, chrzanowe. Wybierz co ci najbardziej pasuje. Mogą być dodatkiem do potrawy, albo jedynie przekąską. Chleb tostowy pokrój na kawałki, wąskie paski, ale nie za cienkie. Następnie na rozgrzanej patelni smaż je z każdej strony, nie za długo, by ich nie spalić. Po usmażeniu trzyj grzanki czosnkiem, pocieraj aż nabiorą smaku czosnku. Gdy ostygną są pyszną, czosnkową przystawką, oczywiście dla tych, co lubią czosnkowe przekąski i przystawki. Można je jeść z sałatkami lub jako chrupki. Kształt grzanek nie musi być taki jak w przepisie, możesz smażyć całe lub pokrojone zamiast w paski , pokrój na małe kwadraty. Czosnek zawsze jest dobrą przyprawą na przekąskę, a grzanki smacznym chrupiącym przysmakiem, idealnym na imprezę. Pamiętaj , że tylko świeży czosnek w ząbku da taki smak, nie posypuj czosnkiem z torebki, efekt będzie inny. Przyjaciele:

Kapuśniak

Kategoria:Zupy. Tagi: , , , , , ,

26Kapuśniak jest to rodzaj zupy. Kapuśniak jest bardzo zdrową zupa ponieważ jest wykonana na bzie warzyw a konkretnie jednego czyli kapusty. Kapuśniak jest zdrowy również dlatego ponieważ kapusta zawiera bardzo duże pokłady witamin i składników mineralnych. Kapuśniak jest zupą gęsta czyli nie składa się tylko z wywaru i kapusty ale posiada tez liczne składniki takie jak ziemniaki oraz mięso. Wykonanie kapuśniaku nie jest trudne ponieważ na rynku dostępne są obecnie pół produkty które znacznie ułatwiają nam pracę oraz skracają czas gotowania. Kapuśniak naturalnie można kupić już gotowy ale smakuje on wtedy zupełnie inaczej niż ten wykonany własnoręcznie. Kapuśniak z racji tego ze jest bardzo zdrowa zupą jest zalecany nawet w diecie małych dzieci ponieważ na stołówkach bardzo często jest on właśnie podawany. Do kapuśniaku dodatkiem są ziemianki ale naturalnie można jeszcze dodawać chleb lub inne pieczywa. Zupę taka można przechowywać nawet przez kilka dni ponieważ nie psuje się ona szybko i w ciąż zachowuje wartości odżywcze. Podawanie jest to sposób serwowania. Podawanie zupy może mieć różny charakter ponieważ wszystko zależy tutaj od tego gdzie jest podawana zupa .Jeśli jest to lokal to naturalnie styl podania będzie różnił się do tego domowego. W lokalu zupa podawana jest na dwóch talerzach czyli płaskim i głębokim zazwyczaj nie posiada żadnych dodatków jeśli jest już to chleb i musi znajdować się na oddzielnym talerzu. Zupę tą jednak można również serwować w miseczce ponieważ nie ma to większego znaczenia. Zupa jednak musi być zawsze gorąca ponieważ to świadczy o jej świeżości. Zupa kapuśniak należy do grona tych zup jakie można przechowywać dłużej jednak nie należy z tym przesadzać ponieważ zła temperatura niszczy nasza zupę. Jak wcześniej wspomniałam w zupie tej znajdują się liczne składniki w czasie nalewania warto jest zadbać o to aby wszystkie one znalazły się w zupie czyli aby była w niej kapusta, mięso i ziemniaki. Sam wierzch talerza można udekorować za pomocą przypraw takich jak na przykład liście laurowe.


Gotowanie kapuśniaku i zasmażka

Kategoria:Zupy. Tagi: , , , , ,

16Gotowanie jest tor rodzaj obróbki. Gotowanie przebiega w tym przypadku bardzo specyficznie ponieważ na początku zaczynamy do gotowania mięsa. Jest ono pierwsze ponieważ najdłużej się gotuje aż do miękkości. Jeśli byśmy posłużyli się kapustą lub ziemniakiem po prostu by się rozgotował zanim mięso byłoby miękkie. Gotowanie polega na działaniu na produkt dużą temperaturą powinna mieć ona około stu stopni ponieważ tak jest temperatura wrzenia. Na początku jak wspomniałam jest mięso najpierw gotujemy je na dużym ogniu jednak z czasem zmniejszamy płomień ponieważ często dochodzi do wylania wywaru czyli kipienia należy tego uniknąć ponieważ w wodzie tej jest najwięcej witamin. Po ugotowaniu mięsa dosypujemy kapustę i na końcu są ziemniaki. Wszystko nie jest przypadkowe ponieważ dokładamy składniki mając na uwadze czas ich gotowania ziemniaki są na kocu ponieważ gotują się najszybciej. Podczas gotowania uzyskujemy najpierw wywar a później zupę ponieważ stopniowo dorzucamy kolejne składniki od naszego garnka. zasmażka jest to rozdaj zawiesiny. Zasmażkę stosuje się właśnie do kapuśniaku ponieważ ma ona swej właściwości po pierwsze zasmażka nadje koloru zupie po drugie ją odpowiednio zagęszcza. Na zasmażkę potrzebujemy przede wszystkim tłuszczu oraz maki. Na początku tłuszcz rozpuszczamy i wsypujemy do niego mąkę. Całość należy na małym ogniu zrumienić na brązowo. Kolor tej zasmażki decyduje w następstwie o kolorze naszej zupy. Ponieważ im ciemniejsza zasmażka tym zupa ma tez ciemniejszy kolor. Zasmażkę należy podsmażyć i na kocu dodać do niej część wywaru po to aby była płynna. Ponieważ tłuszcz w połączeniu z mąką tworzy zbita masę. Całość następnie wylewamy do wywaru i mieszamy. Po chwili zupa staje się brunatna i gęsta. Nie należy przesadzać z ilością zasmażki ponieważ później gdy zupa po stoi trochę w garnku będzie ciężka i nie da się jej nawet nabrać. Zasmażka jest stosowana do wielu zup ponieważ nadje im właściwe walory smakowe. Jej przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga specjalnych zdolności.


Przygotowanie kapuśniaku

Kategoria:Zupy. Tagi: , , , , , ,

34Wywar jest to rodzaj płynu. Wywar jest bardzo ważny ponieważ to do niego zaczyna się sporządzanie każdej zupy. Zupy zazwyczaj posiadają wywary mięsne ale tez zdarzają się takie które są na bazie warzyw czyli typowo jarskie. Do przygotowania wywaru możemy posłużyć się każdym mięsem ponieważ chodzi tutaj o wartości smakowe i odżywcze. Do Kapuśniaku jednak najlepszym mięsem jest mięso wędzone lub żeberka ponieważ to one nadają właściwego posmaku wywarowi a później naszej zupie. Aby otrzymać wywar najpierw należy mięso dokładnie umyć i podzielić na części kolejnym krokiem jest zalanie go wodą. Wody musi być tak dużo aby zakryła całe mięso wtedy nie będzie się przypalało podczas gotowania. Mięso powinno gotować się do czasu kiedy będzie już miękkie ponieważ dopiero wtedy możemy włożyć do niego kolejne składniki zupy. Wywar po ugotowaniu nie jest już przejrzystą wodą tylko mętną ponieważ pływają w niej cząstki mięsa oraz liczne substancje jakie powstały podczas gotowania. Nie należy ich wyrzucać ponieważ to one nadają smak zupie. Kapusta jest to rozdaj warzywa. Kapustę uzyskuje się poprze rozdrobnienie warzywa i ukiszenie go. W sklepach obecne są kapusty już gotowe do dodania do zupy czy też surówki. Kapusta jest bardzo zdrowym warzywem ponieważ zawiera dużo witamin a po ukiszeniu jeszcze dobrze wpływa na nasz układ pokarmowy ponieważ jest wzbogacona o odpowiednie kwasy. Nawet jeśli w zupie posłużymy się kapustą już ukiszoną to jednak nie należy wrzucać je bezpośrednio do wody tylko poczekać i odsączyć ja z nadmiaru kwasu. W kapuście po ukiszeniu jest zbyt dużą ilość kwasu dlatego też kapustę należy wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie która wypłucze wszystkie powstałe w kapuście związki. Kolejnym krokiem jest tutaj pokrojenie kapusty. Kapustę kroimy drobno ponieważ jest ona dość twarda i może nie dogotować się podczas obróbki dlatego tez lepiej jest dmuchać na zimne. Tak przygotowaną kapustę wrzucamy do wywaru nada mu ona smak oraz zagęści naszą zupę. Warzywo to wystarczy gotować tylko kilka minut aż do zmiękczenia. Przygotowanie ziemniaków oznacza ich obróbkę wstępną. Jak powszechnie wiadomo ziemniaki składają się z bulwy która jest osłonięta skorka całość rośnie głęboko pod ziemią więc naturalnie jest bardzo brudna. Ziemniaki należy oczyścić czyli obrać je. Należy wykonać ta czynność bardzo starannie ponieważ pod skórką znajduje się najwięcej witamin, dobrze jest w tym celu użyć noża lub skrobaczki które ułatwią nam zadanie. Obrane ziemniaki płuczemy ponieważ zmuszą być czyste. Następnie kroimy je. Ziemniaki w przypadku zupy kapuśniakowej są tylko dodatkiem smakowym tak jak to ma miejsce w przypadku makaronu. Ziemniaki muszą też zagęścić naszą zupę. Najlepszym rozwianiem jest rozdrobnienie ich w kostkę ponieważ wtedy ziemniaki łatwiej obiera się i szybciej się gotują ponieważ mają mniejszą objętość. Z należy dokładnie sprawdzić ponieważ nie można dopuścić aby w zupie pojawiły się zepsute lub te z oczkami. Tak przygotowane zmienki gotujemy kilka minut aż do zmiękczenia. Ziemniaków nie należy zbyt długo gotować ponieważ wtedy się rozpadają i tworzą papkę.